‘Nationale App Prijs’-winnaar OmgevingsAlert lanceert versie 2.0 van de apps.
Vandaag lanceert OmgevingsAlert een compleet nieuwe serie van haar apps. De vergunningenapp die vorig jaar nog de Nationale App Prijs won, bestaat nu ruim 2,5 jaar en in die tijd zijn er diverse functies aan toegevoegd en is er ‘onder de motorkap’ veel veranderd.
“Op een gegeven moment bereik je het punt waarop het slim is om weer eens geheel opnieuw te beginnen”, zo stelt App-ontwikkelaar Susan Pesman. “Besturingssystemen veranderen, er ontstaan nieuwe mogelijkheden en ook ideeën over usability en design ontwikkelen zich door.”
De apps zijn voorzien van een nieuwe layout, nieuwe iconen en andere navigatie- en instelmogelijkheden. Inhoudelijk werkt de app nu met meldingscategorieën, zoals ‘omgeving’ en ‘horeca’. Elke melding binnen zo’n categorie heeft hetzelfde icoon en elke categorie kan afzonderlijk aan- en uitgevinkt worden. Binnen de categorie ‘horeca’ worden bijvoorbeeld de drank- en horecavergunningen getoond, maar ook de exploitatievergunningen.
Daarnaast is het instellingenscherm veranderd en kun je in één veld zoeken op een adres of plaats. Daarbij kun je de straal van het interessegebied traploos groter en kleiner slepen. De navigatie is ook intuïtiever geworden en de detailschermen overzichtelijker. Op verzoek van gebruikers hebben de streetview-foto’s een prominentere plek gekregen zodat gebruikers sneller kunnen zien op welk gebied of object de verandering betrekking heeft. Nieuwe meldingen krijgen nu een rood stipje in het icoon van die melding dat zichtbaar blijft tot en met de eerstvolgende keer dat de app wordt geraadpleegd.
“De meest ingrijpende wijzigingen zijn echter onzichtbaar” stelt software developer Tom Pesman. “Daar waar we begonnen zijn met één enkele app met beperkte serverondersteuning, zijn we nu doorgegroeid naar een modulaire back-end waar verschillende services op aangehaakt zijn: Importerende services voor de verschillende soorten data-collectie en services voor de apps, de vastgoeddienst OmgevingsAlert Pro en verschillende data-afnemers. Elk met hun eigen karakteristieken, notificaties en communicatieprotocollen.”
Inmiddels zijn er ruim 40 varianten van deze app in de appstores te vinden. Er zijn de landelijke apps op Android en iOS, maar het hoge aantal is vooral te verklaren doordat de meeste gemeenten voor een eigen app-variant kiezen. “Je zou dit mass-customization kunnen noemen”, legt initiatiefnemer Christiaan Rasch toe. “Op deze manier stellen we gemeenten in staat hun burgers te ontzorgen met gerichte communicatie in de huisstijl die ze van hun gemeente gewend zijn.”
Rasch is trots op het resultaat: “met de nieuwe apps en de aangepaste back-end zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we weer flink doorgroeien in Nederland.”
Over de app
Met de OmgevingsAlert-app kunnen burgers zien welke vergunningaanvragen in hun buurt zijn ingediend of verleend. Zo blijven burgers makkelijk en snel op de hoogte van ontwikkelingen in hun buurt, of het nu gaat om bomen die gekapt worden, een buurman die een uitbouw gaat bouwen of het plaatsen van reclameborden, dakkapellen of zendmasten: Zodra er een vergunning wordt aangevraagd, zie je het meteen. De gebruiker ontvangt namelijk ook handige alerts als de app niet is ingeschakeld. De gratis app werkt in steeds meer Nederlandse gemeenten, zie www.omgevingsalert.nl voor een actueel overzicht.
Einde persbericht
Noot voor de redactie (niet plaatsen):
Onze persberichten en illustratiemateriaal zijn te vinden op www.omgevingsalert.nl/pers
Meer info via Christiaan Rasch (06-28769187; christiaan@omgevingsalert.nl)
De app is te downloaden via